Kapcsolatfelvétel a dubravai vízerőmű üzemeltetőjével

A magyar határtól alig 15 km-re található Dubrava vízerőmű üzemrendje döntően befolyásolja a folyó hazai szakaszának vízjárását.

Az ún. csúcsra járatás – melynek során az erőmű áramtermelését egyes időszakokban maximalizálják, máskor pedig visszafogják – gyors és jelentős vízállásváltozásokat okoz a folyó erőmű alatti (alvízi) szakaszain, így hazánkban Őrtilosnál is. A kisvizes időszakban akár napi 1-1,5 m-es vízszintingadozások kedvezőtlen ökológiai hatásuk mellett a medereróziót is jelentősen növelik.

A találkozó során bemutatott friss kutatási eredmények szerint a Dubrava erőmű üzemrendje nagyban igazodik a horvát áramtőzsde áramáraihoz. A résztvevők szintén megismerhették a Dráva medererózióját elemző, a medererózió megállítását vizsgáló és a folyó menti ökoszisztéma-szolgáltatásokat értékelő tanulmányok eredményeit. Emellett a dubravai erőmű működési rendjének és az ezt befolyásoló tényezőknek a bemutatása, valamint a Dráva felsőbb szakaszain található vízerőművek áttekintése is megtörtént.

Az egyeztetés után megtekintettük magát a vízerőművet, a kapcsolódó tározót és csatornákat, illetve a helyszínen folytattuk az eszmecserét az erőműhöz kapcsolódóan kialakított hallépcsőről, az alvízen ökológiai minimumot jelentő vízmennyiségről és további kérdésekről.

Az egyeztetés a közös lépések keresésével zárult és ezek előkészítésével folytatódik a továbbiakban.


Fotók: WWF Magyarország