Megkezdődtek a Heresznye-mellékág visszacsatolásának munkálatai a horvát területen is

Első lépésként a mára jelentősen feltöltődött és összeszűkült mellékágban megtelepedett fák eltávolítása kezdődött meg. Ezt követően indul meg a mellékág szélesítése és mélyítése, az ennek során kitermelt mederanyagot pedig visszajuttatjuk a Dráva főágába, javítva annak hordalék-háztartását.

A főághoz visszakapcsolandó mellékág hossza a horvát oldalon 830 m, magyar oldalon pedig a meder kiszélesítése és mélyítése már megtörtént 2023-ban. A Dráva korábbi folyószabályozások során mesterségesen leválasztott, vagy a folyószabályozások és a folyó medrének süllyedése következtében a főágtól elszakadt mellékágainak visszacsatolására a környező, művelés alatt álló és védett területek vízellátása szempontjából van szükség. Ennek a mellékágnak az újraélesztése, a természetes folyódinamika újraindítása szempontjából is fontos lépés a Dráva és Mura mentén húzódó Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátum táji értékeinek megőrzése, az itt folyó gazdálkodás lehetőségeinek elősegítése és az ember és természet együttélésének elősegítése érdekében.

Az elkövetkezendő években ezt a beavatkozást további élőhely-helyreállítások fogják követni a bioszféra-rezervátum területén Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon és Szerbiában, újra élővé varázsolva a korábban szabályozott folyókat és ezáltal jelentősen elősegítve az élővilág védelmét és a gazdálkodás és fenntartható turizmus, kutatás és oktatás lehetőségeit a régióban.

Fotó: Barina Zoltán, WWF Magyarország