Tájékoztató fórum a helyi érintetteknek

Vízvisszatartó műtárgyakat hoztunk létre a Lankóci-erdőben, ezzel javítva a terület vízgazdálkodását és egyben elősegítve az árvízvédelmi beavatkozásokat.

A Lankóci-erdő a projekt egyik mintaterülete, ahol két projektpartner, a DDNPI és a SEFAG által kezelt területeken épülnek vízvisszatartó művek. A Lankóci-erdőben magángazdálkodók is jelen vannak, illetve zöld civil szervezetek és kutatók egyaránt ismerik a helyszíneket. Az ő tájékoztatásukra tartott fórumot 2019 októberében a WWF Magyarország.

A résztvevőkkel ismertettük a projekt céljait és a vízvisszatartásra a tervezés során szóba kerülő helyszínek listáját. A fórum legérdekesebb és egyik legfontosabb része az elöntési térkép bemutatása volt, amelyet egy légifelvételeken alapuló domborzatmodell segítségével készítettek el. Ez a részletes térkép pontosan bemutatja, hogy a vízvisszatartó művek milyen területekre vannak hatással.

Az érintettekkel zajló beszélgetésen a vízvisszatartás lehetőségeiről és kockázatairól is szó esett. A hozzászólok között sokan megerősítették, hogy a szárazság az elmúlt években és évtizedekben egyre jelentősebb, és ennek nyomait az élővilágon, valamint az erdőállományon is lehet látni. A terület vízháztartásának jellegzetessége, hogy az ide érkező vizek viszonylag nagy területeken tudnak szétterülni, de az erdőben lévő csatornák és a Dombó-csatorna sok víz elvezetéséért felelős. A tervezett vízmegtartó művek azonban meghosszabbítják a vizek távozásának és lefolyásának idejét. A gazdálkodók egy része annak adott hangot, hogy jelentős esőzések után nagyon sok víz jut erre a területre, ennek levezetését nem szabad megakadályozni. Mások véleménye szerint a jelenlegi erdőtársulások között több olyan van, mely nem tűri a hosszan tartó vízborítást, a felszíni és a felszín alatti pangó vizeket.

Sokan megemlítették, hogy az egyre kevesebb víz jelenlétének csak egyik oka a csapadékhiány, a másik ok, hogy a Dráva irányában jelentős mennyiségű víz áramlik el a felszín alatti vizek rétegeiben. A Dráva medersüllyedésének problémáját véleményük szerint szintén vizsgálni és lehetőség szerint kezelni kell.

A tájékoztató fórumon lehetőség nyílt az értékes párbeszédre. Az érintettek kíváncsian várják a terepi beavatkozások eredményeit és a terepi tapasztalatokat.