Tanulmányút a Felső-Drávához és a Salzach folyóhoz

A WISEDRAVA projektben vállaltuk, hogy igyekszünk figyelembe venni már megvalósult folyórehabilitációs munkák során összegyűlt tapasztalatokat. Első ilyen célú utunk Ausztriába, a Felső-Drávához és a Salzach folyókhoz vezetett.

A Felső-Dráva egyes szakaszait a szabályozó műtárgyak elbontásával vagy áthelyezésével alakították természetesebbre. A folyó részleges visszavadítását két LIFE projektből finanszírozták, melyből a második elnyerte a kiemelkedően sikeres projekteknek járó Best LIFE címet (LIFE99 NAT/A/006055, LIFE06 NAT/A/000127). Az érintett folyószakaszokon felélénkült a folyó dinamikája, a víz építő és romboló munkája szembetűnő volt. A beavatkozásokat hosszas egyeztetés előzte meg a folyó mentén gazdálkodókkal. A közös érdek alapja, hogy a felsőbb szakaszokon épült duzzasztógátak, a part rögzítése kövezéssel, a mellékágak leválasztása a főágról, a kanyarok átvágása, valamint a meredek befolyókon történő hordalékvisszatartás a Dráva medrének süllyedéshez, bevágódásához vezetett, ami maga után vonta a művelt völgyalji területeken a talajvízszint csökkenését. Utóbbi körülmény pedig negatívan hatott ezen területek mezőgazdasági hasznosítására.

A német-osztrák határ Salzburg közeli szakaszán folyó Salzach főágán egy korábbi projektben megvalósult nagy méretű fenékküszöböt, és az érintett szakasszal szomszédos Salzachauen, azaz a Salzach ártér jelenleg is zajló helyreállítási munkáit néztük meg. Az utóbbi projektben (LIFE14 NAT/AT/000496) feltöltött területekre telepített termőhelyidegen fenyveseket alakítottak át, inváziós növényeket szorítottak vissza, és nagy volumenű földmunkákkal hoztak létre új vizes élőhelyeket, tehát egy korábban jelentősen átalakított terület helyreállításáról van szó.