Tanulmányút a Morava folyóhoz

A cseh-szlovák, majd osztrák-szlovák határon folyó, és a Dévényi-szorosnál a Dunába torkolló Morava alsó szakaszán, az osztrák oldalon zajló LIFE projektben (LIFE10 NAT/AT/000015) elsősorban mellékágrehabilitációs beavatkozásokat végeztek el.

A cseh-szlovák, majd osztrák-szlovák határon folyó, és a Dévényi-szorosnál a Dunába torkolló Morava alsó szakaszán, az osztrák oldalon zajló LIFE projektben (LIFE10 NAT/AT/000015) elsősorban mellékágrehabilitációs beavatkozásokat végeztek el. A beavatkozásokat itt is széleskörű egyeztetések előzték meg, amelyekbe a gazdálkodókon, horgászokon és más, Ausztriában illetékes szervezeteken kívül a határ túloldalán működő vízügyi kezelőt és hatóságokat is be kellett vonni. Tanulságos volt, hogy milyen nehézségeket okoz, ha egy államhatárt egy folyó sodorvonalához igazítanak. Ez a helyzet a Moraván is, ahol lényegében ellehetetlenül a legtöbb olyan terv, amely a folyó érdemi visszavadítását célozná. A visszavadítás, azaz a folyó szabályozottságának csökkentése ugyanis éppen a gyors változások, a dinamika lehetőségét adja vissza a folyónak. Ebben a helyzetben csak olyan mellékág-helyreállításokat lehetett elvégezni, amelyek nyomán érdemben nem mozdul el a folyó sodorvonala, ezeket azonban eredményesen valósították meg a projektet vezető vízügyi kezelők. A táj élőhelyi szintű sokféleségét, valamit a folyót kísérő területek vízellátását javító mellékág-rehabilitáció mellett özönnövény-visszaszorítás is része a munkának.

A futó projekt helyszínei után megnéztük a WWF Ausztria résztulajdonát képező több mint 1000 hektáros ártéri területet. Az élőhely különlegessége, hogy a hazánkban szinte kizárólag teljesen mesterséges építményeken, kéményeken, de elsősorban villanyoszlopokon költő fehér gólyák itt – a kémények mellett – telepesen költenek fákon. A változatos terület rétjeit kaszálják, egy kisebb részét kistermetű lovakkal legeltetik.