Elkészültek a Lankóci-erdő vízvisszatartó műtárgyai

Vízvisszatartó műtárgyakat hoztunk létre a Lankóci-erdőben, ezzel javítva a terület vízgazdálkodását és egyben elősegítve az árvízvédelmi beavatkozásokat.

A Lankóci-erdőn egykor keresztülfolyó Dombó az erdőben szétterülve biztosította annak jó vízellátását és a vízi erdő- és gyeptársulások fajgazdagságának fennmaradását. A Drávába torkolló 19,5 km hosszú, szinte nyílegyenessé alakított Dombó-csatorna – mely helyenként a 3-5 méteres mélységet is eléri – hatékonyan biztosította a gyors vízelvezetést és az árhullámok levezetését a területről.

Épülő vízvisszatartó műtárgy alapzata a Dörgőhidi-patak jelenleg száraz mellékágában (Fotó: Mezei Ervin, DDNPI)

A klíma szárazabbá és szélsőségesebbé válásával vizeink szerepe újraértékelődik és gyors elvezetésük helyett megtartásuk kerül előtérbe, így biztosítva a környező, művelés alatt álló területek és természetes élőhelyek megfelelő vízellátását. A hatékony árvízi védekezést is lehetővé téve a Dombó-csatorna és mellékágai mentén 6 ponton alakítottunk ki szabályozható magasságú vízvisszatartó műtárgyakat.

A Hideg-kúti-dűlőben épülő vízvisszatartó műtárgy látványosan megemeli a vízszintet a felsőbb szakaszon (Fotó: Mezei Ervin, DDNPI)

A kivitelezés során kiemelt szempont volt a terület legkisebb mértékű bolygatása, ezért a beavatkozások pontszerűen, a késő őszi időszakban zajlottak. A kivitelezést a kedvező időjárás is segítette.

A vízvisszatartó műtárgyak üzemeltetéséhez szükséges engedélyek megszerzése után folyamatosan monitorozzuk a környező területek vízellátottságában mutatkozó kedvező hatások mértékét és értékeljük a megszerzett tapasztalatokat.