Eredményesek a Dráva mentén történő helyszíni bejárások

A Dráva-menti terepbejárások fő céljuk mellett járulékos eredményekkel is szolgálnak.

Rendszeresen tartunk terepbejárásokat a Dráva mentén a projekthelyszíneken folyó munkák és vizsgálatok ellenőrzése és a jövőben tervezendő beavatkozások hatékony tervezése céljából. A bejárások során megtörténik a helyszíni tapasztalatok részletes dokumentálása, később pedig a közérdeklődésre számot tartó információk közzététele.

A terepi munka során új felfedezések is születnek, az egyes folyószakaszok mellett korábban nem látott növényfajok új lelőhelyei válnak ismertté. Vejti közelében került elő hazánk egyik legnagyobb termetű lágyszárú növénye, a védett magasszárú kocsord, mely eddig csak a Dráva hazai szakaszának felsőbb szakaszai mellől volt ismert.

Kevesbé örömteli a Lankóci-erdő közepében a díszeper felbukkanása. Ezt a Délkelet-Ázsiából származó fajt nálunk eddig többnyire csak városi gyepekben, települések belterületén ismertünk kivadulva. A Lankóci-erdő védett tömbjében való megjelenése erdészeti munkálatok során történő behurcolás eredménye. Fontos az állomány nyomon követése és visszaszorítása, hogy az erdő értékes részeit meg tudjuk védeni egy agresszívan terjedő idegenhonos fajtól.

Fotó: WWF Magyarország