Információs táblák kihelyezése a Dráva mentén

A Dráva természeti értékeit és az ezek megőrzésére irányuló rekonstrukciós munkákat bemutató információs táblák kerültek ki a folyó mentének két helyszínére.

A Lankóci-erdőben megvalósult élőhely-rehabilitációk célja aszályos időszakban a terület vízháztartásának javítása és a víz visszatartása által a területen található erdő- és gyeptársulások fajgazdagságának megőrzése. Komplex élőhelyfejlesztés keretében az erdő egy idegenhonos akácokból álló foltjának természetes fafajokkal történő lecserélése is megtörtént, valamint a fekete gólya fészkelését elősegítő műfészkek és odúlakó denevérek megtelepedését és szaporodását elősegítő odúk került ki fiatalabb erdőállományokba. A megvalósult élőhelyfejlesztéseket bemutató információs tábla a Lankóci erdészház közelében, egy egykori kavicsbánya helyén kialakult kisebb bányató partján tájékoztatja az arra járó kirándulókat.

A Dráva főmedrében a folyó szabad folyását és természetes folyamatainak helyreállítását célozva olyan egykori szabályozóművek visszabontása történik, melyek többé már nem képesek betölteni eredeti szerepüket. A Heresznye határában található mellékág visszacsatolásával javulni fog a környező élőhelyek ökológiai állapota, egyben hozzájárulunk a Dráva-meder degradációjának csökkenéséhez is. A 2021–2023 között megvalósuló ökológiai állapotot javító rekonstrukciókat bemutató tájékoztató tábla Vízvár mellett, a folyó partján található vízitúra-táborhelyen várja az arra járókat és ott pihenő túrázókat.

Fotók: WWF Magyarország