Megjelentek az első denevér kolóniák a Lankóci erdőben kihelyezett odúkban

A 2022 júniusi denevérodú-ellenőrzések során összesen 424 példány megtelepedését igazolták a DDNPI munkatársai.

2022. június 13-14-én a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai újabb felmérést végeztek a 2019-ben a Lankóci erdőben kihelyezett denevérodúkban. Az 51 odúból 26-ot foglaltak el denevérek: 6 odúban szoprán törepdenevér (Pipistrellus pygmaeus) kolóniát, összesen 410 példányt, 1 odúban nyugati piszedenevér (Barbastella barbastellus) kolóniát, összesen 10 példányt, 4 odúban pedig 1-1 példány szoprán törpedenevért figyeltek meg a DDNPI munkatársai. A fokozottan védett nyugati piszedenevér ritkasága, élőhelyi igényessége miatt nagyon nagy jelentőségű a drávai területen.

Fotó: Dombi Imre, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A felmérés nyomán megállapították, hogy a rakéta és postaláda típusú odúkat közel azonos arányban használják a denevérek. A szülőkolóniák előfordulása igazolja, hogy az odúk helye és klímája megfelelő ebben az érzékeny időszakban is a denevéreknek, és a nemzeti park munkatársai úgy gondolják, hogy a jövőben még intenzívebben használják majd az odúkat, és újabb fajok megjelenése is várható. 

A monitoringhoz kapcsolódó korábbi egyeztetések során fény derült arra, hogy a területen olyan mértékű az odúhiány, hogy a denevérek számára kihelyezett odúkat igen gyakran cinkék foglalják el, így 120 további odút is kihelyeztek a cinkék számára.

Fotó: Dombi Imre, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság