Megjelentek az első lakók a kihelyezett denevérodúkban

A korábban kihelyezett műfészkek és mesterséges denevérodúk a fekete gólya és különböző denevérfajok számára biztosítanak szaporodó- és alvóhelyet.

2020. május 14-15-én a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai elvégezték az első felmérést a projekt keretében az előző évben kihelyezett denevérodúkban és műfészkekben.

A 12-es számú denevérodú ellenőrzése

A 46-os számú – Zörényi-típusú – odúban megtelepedett egy bajuszos denevér (Myotis mystacinus), a 39-es – rakéta típusú – odúban pedig egy közönséges törpedenevér (Pipistrellus pipistrellus). Mindkét faj védett hazánkban: a bajuszos denevér az egész országban, míg a közönséges törpedenevér a környéken számít ritka fajnak, így megjelenésük örömteli.

A 46-os odúból előkerült bajuszos denevér (Myotis mystacinus)

További 9 odúban is sikerült kimutatni denevérek előfordulásának nyomát (guanó), széncinke fészke 25 odúból került elő, ürüléknyomai és tollai 20 odúból, míg lódarázsfészkek 8 odúból. A tapasztalatok szerint denevérek megjelenése az odúk kihelyezése utáni 3-4. évben várható, így jó úton haladunk további megtelepedések felé.